regel, methode, geen methode, geen regel, brainstorm, mona lisa, zoe duchesne, brainstormbureau, vinger, collage, art, lips, sensual, sexy, arty, painting,

Regels bij het brainstormen

Er gelden regels bij het brainstormen. Het lijkt simpel. Je kan allerlei regels te bedenken vooraf aan het brainstormen, om zoveel mogelijk uit de brainstorm te halen. Elkaar uit laten spreken, de dingen opschrijven, de deur dicht doen, het geheim houden, evenveel mannen als vrouwen, allerlei soorten standen en klassen, beroepsgroepen, of juist alleen creatieve mensen uitnodigen, of specialisten, die hun sporen al hebben verdiend. Maar misschien ook afspreken of de opdrachtgever, baas, of leidinggevende er bij mag zitten of juist niet. Wat te doen als de brainstorm niet op gang komt of stil valt. Wie is de gespreksleider, facilitator. Wie schrijft alles op?

regel, methode, geen methode, geen regel, brainstorm, mona lisa, zoe duchesne, brainstormbureau, vinger, collage, art, lips, sensual, sexy, arty, painting,
Collage, Robert Pennekamp, 20 x 30 cm, 2020

Overdenkingen vooraf, maar…

Dat is allemaal te bedenken vooraf. Of wat doen we als iemand zo creatief is als hij met het ene na het andere idee komt en de rest niets meer durft te zeggen, omdat ze er eenvoudig niet tussen kunnen komen. Of omdat ze bang zijn een modder figuur te slaan. En ook daar kunnen we heel wat over zeggen… Allemaal logisch nadenken, rationeel.

De creatieve fase

De echte brainstorm is een fase die dient om zoveel mogelijk ideeën te genereren. Je spreekt af dat dan “even” alles kan en mag. Juist om anderen op ideeën te brengen en elkaar aan te steken. Tijdens de echte brainstorm fase, dus de meest creatieve fase van het brainstormen is er maar één regel. Er is geen regel. Door deze manier van denken, totale vrijheid, kan er wat nieuws ontstaan.