performance, performanceplan, site specific art action, geven, nemen, meer, minder, consument, verspilling, recycle, art, bewustwording, bakjes, leeg, zooi, troep, rommel, rotzooi, experiment, robert, pennekamp

Performance Plan

Het performance plan is door brainwriting ontstaan. Ook andere methoden van brainstormen worden toegepast. Het heeft ook wat weg van rizoom denken. Iedere dag, 7 dagen na elkaar, worden er op een vel papier ideeën geschreven. De randvoorwaarden worden van te voren opgesteld. Anders krijg je dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar er verandert ook veel tussendoor in het performance plan. Na de zevende dag schrijf je heel andere dingen op. Maar ik ga verder ik ga ook dingen maken. Maar daarover later.

Uitgangspunt: donkere dagen

performance, performanceplan, site specific art action, geven, nemen, meer, minder, consument, verspilling, recycle, art, bewustwording, bakjes, leeg, zooi, troep, rommel, rotzooi, experiment, robert, pennekamp
Het performance plan voor bij de performance; een geheel aan ideeën door brainwriting ontstaan, hier 4 vellen van de 7

De uitganspunten waren dit keer, bij deze performance “donkere dagen” en “enge beesten”. Ik heb een aantal opties en mogelijkheden. Hou ik me aan de opdracht? Zie ik het als inspiratie? Of is het het beginpunt? Daarna denk ik meteen al aan eerder materiaal dat ik heb liggen, kan gebruiken of kan verkopen. Maar ook dat gaat te snel. Even een stapje terug.

Beperkingen in de opdracht

Er zijn altijd beperkingen of randvoorwaarden. Het is wel handig om die duidelijk te hebben. In dit geval is transport een beperkende factor. Maar ook de ambiance, de plek. Het is hier binnen in een galerie. Maar het kan ook buiten. Het moet in een tas kunnen. Het moet binnen een week klaar zijn. De gehele performance mag niet langer dan 15 minuten duren. Er komen per keer maximaal 40 bezoekers. De bezoekers hebben niks betaald om te komen.

Cadeautjes tussendoor

Tussendoor komen er altijd cadeautje voorbij. Als je je gaat inlezen, onderzoek doet. Er zijn in dit geval spaarkaarten, waar men mensen mee probeert te lokken. Of de mensen zijn specifiek op zoek naar iets, in dit geval gratis. Of er kunnen maar een beperkt aantal mensen meedoen. Of je weet dat mensen helemaal juist niet mee willen doen, maar wel alleen cultuur willen consumeren. Dan kan dat een aanknopingspunt zijn.

Randvoorwaarden

het is een groot divers publiek, in cultuur klasse en interesse. Van jong tot oud, maar de hoofdgroep zal zijn middelbare leeftijd en interesse in kunst. Van kapitaal krachtig tot dakloos. Maar de meesten van de mensen komen wel speciaal voor de performance. Verder mag het geen geld kosten, het budget is nul. En bezoekers betalen geen entree.

Als het niks kost…

Dit is eigenlijk het meest cruciale punt. Als het niks kost, is het niks waard. Dat lijkt snel zo. Maar het hoeft niet persé zo te zijn. Dan hebben mensen er niks voor over. Ze komen te laat. Of gaan eerder weg. Het is tè vrijblijvend. Dus misschien is dat een invalshoek om iets mee te doen.

Kiezen voor het beste resultaat of niet?

Eigenlijk kies ik altijd voor het beste resultaat . Maar wat is het beste resultaat? Dat mensen gelukkig zijn en met een glimlach weer naar huis gaan? Dat ze wat hebben gezien en zeggen oh wat mooi, wat ontroerend of iets hebben gekocht ? Dat ze aan het denken gezet worden? of dat ze er wat aan gehad “moeten” hebben. Dat er een les of boodschap in zit. Laten we het eens omdraaien. Ik kies voor het slechtste. Dat mensen huilend en woedend naar huis gaan. Dat ze niks konden kopen. Dat ze er niets aan hadden. Misschien wel het gevoel dat ze voor niks gekomen zijn. Maar wil ik dat? En wat is een kunst performance?

Wanneer is de performance geslaagd?

Dat is dan weer een moeilijk punt. Ik kan van te voren alles bedenken, over bepaalde wegen: A, B, C en D. En bepaalde keuzes maken. Net als in een zoekboom methode. Als dit, dan dat… En als er dan dit gebeurt, dan zijn dat de volgende mogelijkheden en stappen. Maar kan ik dat allemaal bedenken? En blijft het dan nog wel een verrassing voor mezelf? Maar ook dat is maar een maniertje. Wanneer is de performance geslaagd? Als ik alles heb gegeven. Alles heb gedaan in het moment. Als ik er energie van krijg. Maar ook als er een dialoog tot stand is gekomen. Een soort van interactie. Als ik de juiste keuzes heb gemaakt, is er ook de vrijheid voor opmerkingen, dialoog en sturing. Zijn er juiste keuzes om te maken ? Ik denk het wel.

Gepubliceerd door

brainstorm

Robert Pennekamp; Creatief Director Brainstormbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *