jan fabre, robert, pennekamp, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp

Site Specific Art Action

Een site specific art action is een begrip in de kunst dat vele niet kennen. Het bestaat eigenlijk niet. Het is een nieuw woord. Een kunst interventie met een actie element. Een ingreep. Dat is de beste vertaling. Een idee van Robert Pennekamp, ooit begonnen in een museum met een kunst werk waar wat bij moest.

Kunst waar wat bij moest?

Ja het vroeg er om. Het was een kunstwerk waar ik niet veel van begreep. Een hoop groene keien in een zaaltje op 5 hoog in het Muhka. Bij een werk van Veronica Janssens. En dat in een museum. Dus ik bedacht een actie. Gemaakt voor op één speciale plek. De tentoonstelling ging immers over meerdere culturen.

In een museum kan alles. Maar niet heus.

Kunst in een museum. Meestal een een plek in de openbare ruimte. Maar daar gelden de regels. Als jij niet tot de “chosen ones” behoort. Als de berg niet naar Mozes komt, komt Mozes wel naar de berg, of omgekeerd.

De kenmerken van…

De site specific art action heeft een aantal elementen in zich. En eigenlijk, kan iedereen het.

Het gebeurt maar één keer. Het reageert ergens op, meestal een kunstwerk. Het heeft een soort van boodschap in zich. Het is gemaakt voor één bepaalde plek.

Het is tijdelijk en illegaal, zonder aanvraag van een vergunning. Of het wel of niet mag. Er wordt geen materiële schade aangebracht.

Een foto wordt genomen als bewijs. Daar kan van alles mee gebeuren.

Een site specific art action vindt altijd plaats zonder uitnodiging. Geheel op eigen initiatief. Het kan voorkomen op en bij allerlei plekken in de openbare ruimte die daarom vragen.

Vragen en Antwoorden

De bedoeling is een extra laag aan te brengen. Je kan op een andere manier tegen het kunstwerk aankijken. Maar ook is het een soort van conceptuele kunstvorm. Het gaat niet zozeer om het visuele aspect als wel om het idee. Brainstormen, spontane invallen, acties, boodschappen, ergernissen, vragen, antwoorden.

Als workshop of …

Het idee van een site specific art action kan leiden tot een andere vorm van kunst. Een idee om na te denken over machtsstructuren, voor de hand liggende suffe kunst, decoratie, rommel, flauwekul of mensen laten nadenken over wat nu wel of geen kunst is … brainstormen over wat anders. Ook organiseer ik cursussen, workshops waarbij site specific art actions bedacht en uitgevoerd worden. Dus heb je interesse?

robert, pennekamp, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp
Site Specific Art Action, Art Zuid 2019, Robert Pennekamp, 2019
robert, pennekamp , erwin wurm, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp
Site Specific Art Action, Erwin Wurm, Art Zuid, Robert Pennekamp, 2019
robert, pennekamp, armando, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp
Site Specific Art Action, Heel Bijzonder, Armando, Art Zuid, Robert Pennekamp, 2019
robert, pennekamp, Johan Tahon, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp
Site Specific Art Action, Johan Tahon, Hoe goor is dat, Robert Pennekamp, Art Zuid, 2019
robert, pennekamp, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp, johan tahon
Site specific art action, Johan Tahon, Robert Pennekamp, Art Zuid, 2019
jan fabre, robert, pennekamp, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp
Site specific art action, Jan Fabre, Foute Boel, Robert Pennekamp, Art Zuid, 2019
andre hazes,robert, pennekamp, site specific art action, site, specific, art, action, amsterdam, artzuid, amsterdamzuid, oudzuid, artzuid2019, sculpture, intervention, sitespecificartaction, beelden, sculpture, biënnale, installation, interactive, performance, highlights, robertpennekamp
Site Specific Art Action, Andre Hazes, Hete Vette Dikke, Robert Pennekamp, Albert Cuypp, 2019

Gepubliceerd door

brainstorm

Robert Pennekamp; Creatief Director Brainstormbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *