Grote Groep Brainstorm

Als de groep groot is kan je wel brainstormen. Er zijn bepaalde methoden, waar je juist met een grotere groep tot meer resultaat komt. Er zijn ook tal van voorbeelden waarbij je juist beter met een kleinere groep kan brainstormen. Het een en het ander heeft zijn voor en nadelen.

Wat zijn de valkuilen, tips en wetenswaardigheden?

Ja valkuilen genoeg. Je kan het beter voorkomen. Wanneer wat? Wanneer brainstormen in een grote groep en wanneer in een kleine groep? Sommige onderwerpen en creatieve uitdagingen zijn geschikt voor een grote groepen. Daar kom ik graag keer meer over vertellen.

Splitsen in kleinere groepen of niet?

Splits de grote groep in meerdere groepen. Per groep 3 of 4 personen. Laat ze afzonderlijk brainstormen. Daardoor moet je meer je best doen. Je komt meer en makkelijker aan het woord. maar ook de kans op goede ideeën is groter. Daarnaast is het ook een aanzienlijke besparing in de kosten.

Het is al moeilijk genoeg…

Iets anders wat men vaak vergeet tijdens brainstormen. Multi-tasken gaat niet. Probeer het maar eens. Luisteren , idee verzinnen en associeren tegelijkertijd, dat gaat niet zo makkelijk.

Wel gezellig brainstormen met een groep

Het is natuurlijk wel gezellig en leuk om in een groep te brainstormen. Je leert elkaar op een andere manier kennen. Lachen, plezier, energie. Meer een sociaal gebeuren. Soms handig soms niet. Als teambuilding is het goed in te zetten.

Er is geen echte noodzaak

brainstormbureau, brainstorm, brainstormen, noodzaak, makkelijk, 100, 120 , procent, volledig, inzet
Er is geen echte noodzaak om er voor de volle 100 procent tegen aan te gaan
uitdaging, groepsbrainstorm, individuelebrainstorm, brainstorm, brainstormsessie, tip, tips, truc, trucs, hoe, wat, waarom, wanneer, welke, methode, techniek, brainstormtechniek, brainstormtechnieken
betrokkenheid verhogen tijdens de brainstorm

Er is geen echte noodzaak om te presteren. Misschien wel om beter te zijn dan de ander , maar dat is niet de bedoeling. Het gaat niet om ego. De beste te zijn , of je idee er door te drukken, of zo charismatische je idee te brengen dat je alle aandacht hebt. Verder kan je lekker mee luisteren met de ander, maar je hoeft niet echt met je ballen op het blok.

Achter een ander verschuilen

stimulans, stimulatie, uiterste, best, brainstormbureau, brainstorm, brainstormen, noodzaak, makkelijk, 100, 120 , procent, volledig, inzet
Je kan je achter een ander verschuilen, als je het niet weet. Zo hoef je er niet voor uit te komen dat je geen ideeën hebt, maar word je ook niet gestimuleerd je uiterste best te doen

De stimulans ontbreekt in een grote groep. Het gevaar is gauw dat je denkt dat een ander meer ideeën heeft, of beter. Daardoor kan je achter een ander verschuilen.

uitdaging, groepsbrainstorm, individuelebrainstorm, brainstorm, brainstormsessie, tip, tips, truc, trucs, hoe, wat, waarom, wanneer, welke, methode, techniek, brainstorm techniek, brainstorm technieken
collectie selectie criteria
uitdaging, groepsbrainstorm, individuelebrainstorm, brainstorm, brainstormsessie, tip, tips, truc, trucs, hoe, wat, waarom, wanneer, welke, methode, techniek, brainstormtechniek, brainstormtechnieken
namen en slagzinnen

Een ander zit in zijn eigen Flow

eigen, idee, gedachten, focus, stimulans, stimulatie, uiterste, best, brainstormbureau, brainstorm, brainstormen, noodzaak, makkelijk, 100, 120 , procent, volledig, inzet
Een ander zit in zijn “eigen” flow van denken, Jij gaat daarin mee, maar dat is wellicht te makkelijk. Je komt in zijn gedachten focus. Zo maak je eigenlijk geen contact met je eigen idee.

Een ander zit in zijn eigen “flow”. Jij gaat daarin mee. Maar dat is wellicht te makkelijk. Je komt in zijn gedachtengang en gaat daarin mee. Als je rust neemt en je blijft bij jezelf , maak je contact met je eigen “flow”. Luisteren en tegelijkertijd zelf je ideeën verzinnen in je eigen “flow” zitten kan dan eigenlijk niet.

Gepubliceerd door

brainstorm

Robert Pennekamp; Creatief Director Brainstormbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *