Crowdfunding gaat in principe als volgt: een groep of persoon, dat kan zowel een ondernemer als particulier zijn, wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan (bijvoorbeeld op een platform op het internet) en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa. Maar de crowd krijgt zijn geld niet terug.
Dat is toch niet zoveel werk.
We zijn niet gek. Mooi niet. Leuker kunnen we het niet maken. Echt wel. Toedelidoki. Ammehoela, dikke neus. Mooi idee, door timmert concept, fijn plan, veel werk ingestoken, en dan?
Een peuleschil
Een peuleschil, zo werd het even weg gezet. Wil je serieus donateurs interesseren dan moet je binnen je familie kring en bij je vrienden geld ophalen. Dat heb je daarvoor ook al gedaan, dus… Dan ga je toch gewoon nog een keer al die mensen af… Nee dat is zo gedaan, kost geen tijd. Je krijgt er ook niet voor betaald. Je doet het toch omdat je het leuk vindt.

Mooi toch, leuk plan. Moet je doen…

Op sommige crowdfunding-websites gaat het geïnvesteerde geld niet direct naar het project, de ondernemer ontvangt het geld pas als (ten minste) 100% van het bedrag binnen is. Indien deze 100% niet wordt behaald krijgen de investeerders hun geld terug of worden toegezegde investeringen niet geïncasseerd.